11. İFİG 2024 BİLDİRİ ÖZETLERİ KİTABI YAYINLANDI

Üsküdar Üniversitesi'nin düzenlediği 11. Uluslararası İletişim Günleri'nde sunulan bildirilerin özet kitabı yayınlandı.

Yerel Gerçek

Uluslararası İletişim Günleri’nin bu yıl on birincisi gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında her yıl uluslararası katılımla gerçekleştirilen sempozyumun bu yılki başlığı Dijital Eşitsizlik ve Veri Sömürgeciliği. Bilindiği gibi şu an dünya dördüncü teknoloji devrimini yaşıyor.

Dijital teknolojiler yaşamın tüm alanlarına girdi ve uyum süreci çok hızlı gerçekleşiyor. Özellikle de Covid-19 salgınıyla birlikte süreç akıl almaz derecede ivme kazandı. Belli sektörlerde kullanımda olan dijital teknolojiler gündelik yaşamın tüm kesitlerine hızla dahil oldu. İnsanlık tarihinin tüm dönemlerine temel bir sorun olarak etki eden sömürgecilik olgusu da dijitalleşmeyle birlikte biçim değiştirerek etkisini genişletiyor. Dijital dönemin odağında bilgi, dolayısıyla da veri yer alıyor. Bu nedenle dijital çağın sömürgeciliği de bilgi ve veri üzerinden işliyor.

Dünyanın bilgi üretimi açısından güçlü ülkelerinden ve toplumlarından diğerlerine yönelik sömürgecilik yönelimleri tüm hızıyla devam ediyor. Bilgi üreten ve veri birikimine sahip olan kesimlerle aynı güçte olmayan kesimler arasındaki uçurum giderek büyüyor. Bu da dünyadaki eşitsizlik sorununu daha da pekiştirici sonuçlara neden oluyor. Bilgi ve veri üzerinden işleyen sömürgecilik ve güçlenen eşitsizlik ise dijital çağın dünyasının önemli bir sorunu haline geliyor. Yeni dönemin çatışmaları, savaşları, çekişmeleri de dijital teknolojiler ekseninde gerçekleşiyor.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Dijital Eşitsizlik ve Veri Sömürgeciliği başlıklı sempozyumda da günümüz dünyasının bu sorunsalı çeşitli yönleriyle ele alındı, tartışıldı. Alanda ün yapmış akademisyenler, araştırmacılar, bilim insanları sempozyum bünyesinde bir araya gelerek dijital çağın dünyasının sorunlarını eşitsizlik ve sömürgecilik ekseninde masaya yatırdılar, sorunlara çözüm önerileri geliştirmeye çalıştılar. Alanda uzman, dünya çapında ünlü davetli konuşmacılar gerçekleştirdikleri sunumlarla konuya ciddi açılımlar getirdiler. Yurt içi ve yurt dışı üniversitelerden araştırmacılar ve akademisyenler sundukları bildirilerle alana katkı yapmaya çalıştılar.

Üç gün boyunca yoğun bir katılımla gerçekleştirilen sunumlarla dijitalleşme ve bu bağlamda işleyiş gösteren sömürgecilik ve eşitsizlik sorunsalı ayrıntılı olarak incelendi, çözüm önerileri ortaya konuldu, geleceğin dünyasına ilişkin öngörüde bulunuldu. Yurt içi ve yurt dışı üniversitelerden yaklaşık 300 bildiri katılımının gerçekleştiği sempozyumun gerek akademik gerekse medya yansımaları da oldukça memnuniyet verici. Böylesine kapsamlı bir sempozyumun gerçekleştirilmesi hiç kuşkusuz özverili bir ekip çalışmasıyla mümkün olabilmektedir. Bu anlamda Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde oldukça deneyimli bir ekip bulunmaktadır. Bu ekip gün geçtikçe kendi içinde büyüyor, gelişiyor ve çok daha yetkin hale geliyor. Burada öncelikle yıllardan beridir bu sempozyumun tüm sekreterya çalışmalarını özveriyle ve mükemmel biçimde yürüten araştırma görevlilerimize teşekkür etmek isteriz.

Sempozyum web sayfasının hazırlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi, sempozyum kitaplarının tasarımı, düzenlenmesi, yayımlanması sürecinin tüm aşamaları da yine araştırma görevlilerimiz tarafından gerçekleştiriliyor. Her birine buradan ayrı ayrı teşekkür etmek isteriz. Dijital Eşitsizlik ve Veri Sömürgeciliği Sempozyumu 15-17 Mayıs 2024 9 Sempozyumun tanıtım sürecini, sosyal medya paylaşımlarını gerçekleştiren araştırma görevlilerimize de buradan teşekkür ediyoruz. Bütün bu işler büyük bir çaba ve özveri gerektiriyor. Sempozyum Düzenleme Kurulu büyük bir özveriyle sürece destek olmaktadır. Onlara da buradan teşekkür ediyoruz.

Çeşitli üniversitelerden alanın duayen akademisyenlerinden oluşan bilim danışma kurulunda yer alan hocalarımız bildirilerin değerlendirme sürecine özveriyle destek vermektedirler. Her birine teşekkür ediyoruz. Bildirileriyle sempozyuma katılarak destek veren değerli akademisyenler sayesinde sempozyum güç kazanıyor, daha da kaliteli hale geliyor. Bildirileriyle katılım sağlayan tüm araştırmacılara teşekkür ediyoruz. Dünyanın çeşitli ülkelerinden ve Türkiye’nin çeşitli kentlerinden, iş yoğunluklarına rağmen bizleri kırmayarak kalkıp gelen ve değerli sunumlarıyla sempozyuma katkı sunan davetli konuşmacılarımız Prof. Dr. Nick Couldry, Prof. Dr. Ulises A. Mejias, Prof. Dr. Natalie Fenton, Prof. Dr. Elena Vartanova, Prof. Dr. Ümit Atabek, Prof. Dr. Tuğba Asrak Hasdemir ve Prof. Dr. Haluk Geray’a teşekkür ediyoruz.

Sempozyumumuza her yıl moderatörlük katkısı yaparak büyük değer katan iletişim alanının duayen hocalarına çok teşekkür ediyoruz. Üniversitemizin idari birimlerine de teşekkür etmek isteriz. Üniversitemizin Rektörlük bünyesindeki tüm idari birimleri kendi yetki ve etkinlik alanları bağlamında sempozyuma büyük destek veriyorlar. İletişim Fakültesi yönetimine teşekkür ediyoruz. Çok disiplinli bir koordinasyon süreci gerçekleştiriyor. Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a teşekkür ediyoruz.

Yıllardan beridir sempozyumun tüm aşamalarında bizimle aynı heyecanı yaşıyor ve destek oluyor. Üsküdar Üniversitesi Uluslararası İletişim Günleri bünyesinde her yıl farklı bir başlıkla gerçekleştirilen uluslararası katılımlı bu sempozyum, gelinen nokta itibarıyla tüm iletişim camiasına ve akademiyasına mal olan bir bilimsel etkinliktir. Bu sempozyumu her yıl aynı heyecanla gerçekleştirmeye, geliştirmeye ve büyütmeye devam edeceğiz. Bir sonraki sempozyumda yeniden buluşmak dileğiyle...

https://ifig.uskudar.edu.tr/uploads/content/files/ifig2024-bildiri-ozetleri.pdf

Prof. Dr. Süleyman İrvan &  Prof. Dr. Nazife Güngör