15 Temmuz Türk milletinin topyekün dirilişidir
15 Temmuz, tıpki İstiklal Harbimiz gibi, Türk milletinin topyekün dirilişidir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hafıza 15 Temmuz’un açılış töreninde yaptığı konuşmada, “15 Temmuz, demokrasi mücadelemizin en önemli kırılma anlarından biridir. O gece milletimiz kadını erkeği, genci yaşlısıyla nesiller boyu hatırlanacak büyük bir zafere imza atmıştır. 15 Temmuz, tıpkı İstiklal Harbimiz gibi, Türk milletinin topyekûn kıyamıdır, dirilişidir, şahlanışıdır. Açık ve net söylüyorum, Anadolu toprakları o gece bir kez daha bize vatan kılınmıştır” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün Anadolu Yakası tarafında yapılan "Hafıza 15 Temmuz”un açılış törenine katıldı.
Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hafıza 15 Temmuz”un İstanbul ve Türkiye’ye hayırlı olmasını dileyerek, bu mekânın İstanbul’a kazandırılmasında emeği geçenleri tebrik etti.
“TARİH BİR MİLLETİN SADECE MAZİSİ DEĞİL, İSTİKBALİNİN DE PUSULASIDIR”
15 Temmuz şehitlerine bir kez daha Allah’tan rahmet dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tarih yazmak kadar yazılan tarihi yeni nesillere doğru bir şekilde aktarmak da önemlidir. Bizler mazisi çağ açıp çağ kapatan fetihlerle, zaferlerle; Çanakkale, Kut’ül Amare gibi destansı mücadelelerle dolu bir milletiz. Tarih yazan bir millet olarak, tarihimizi kayda geçirme, yaşatma ve gelecek kuşaklara aktarma konusunda maalesef aynı başarıyı gösteremiyoruz. Bu topraklardaki bin yıllık varlığımızın sembollerini dahi olması gerektiği şekilde koruyamıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Dünyanın en büyük şehitliği olan Çanakkale’deki şehitliklerin ve savaş alanlarının 10-15 yıl öncesine kadar, bakımsızlığa terk edildiğini, göreve gelmesinin ardından ilk iş olarak Çanakkale Şehitliği’ni mamur etmek için çalışma başlattığını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Oysa kökleri kuruyan bir ağaç nasıl ayakta duramazsa, mazisiyle bağları zayıflayan milletler de yaşayamaz. Çünkü tarih bir milletin sadece mazisi değil, istikbalinin de pusulasıdır. Biz geçmişimize bakınca sadece ibret almayız, aynı zamanda kuvvet alırız, cesaret ve ilham alırız” ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, devlet olarak her fırsatta tarihle bağları güçlendirecek, vatandaşlara tarih bilinci aşılayacak projeleri hayata geçirmeye çalıştıklarının altını çizerek, şöyle devam etti: “Bilhassa da birilerinin unutturmaya çalıştığı zaferlere, kahramanlıklara, hatta dramlara özel önem veriyoruz. Üç sene önce Kut’ül Amare Zaferimizin 100’üncü yıl dönümünü bu anlayışla ilk kez kutladık. Malazgirt Zaferimizi, Çanakkale Destanımızı yine bu bilinçle her sene büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Son dönem siyasi tarihimize damga vurmuş 27 Mayıs, 12 Eylül, 28 Şubat gibi utanç sahnelerini de ibret vesikası olarak yine bu anlayışla yeniden hatırlıyor, hatırlatıyoruz.”
Türk siyasetinde acı bir yeri bulunan Yassıada’yı da “Demokrasi ve Özgürlük Adası” olarak yeniden inşa ettiklerini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, projenin yılsonuna bitirileceğini açıkladı.
“15 TEMMUZ, DEMOKRASİ MÜCADELEMİZİN EN ÖNEMLİ KIRILMA ANLARINDAN BİRİDİR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “15 Temmuz, demokrasi mücadelemizin en önemli kırılma anlarından biridir. O gece milletimiz kadını erkeği, genci yaşlısıyla nesiller boyu hatırlanacak büyük bir zafere imza atmıştır. 15 Temmuz tıpkı İstiklal Harbimiz gibi Türk Milleti’nin topyekûn kıyamıdır, dirilişidir, şahlanışıdır. Açık ve net söylüyorum, Anadolu toprakları o gece bir kez daha bize vatan kılınmıştır. Allah’ın inayeti, milletin direnişi, yüz milyonlarca kardeşimizin duası ile Türkiye yeniden felaha kavuşmuştur” dedi.
Türk siyasi tarihinin en büyük ihanetlerinden birinin milletin fedakârlığı, cesareti ve mücadelesi sayesinde bir demokrasi zaferine dönüştüğüne işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz gecesi birçok kahramanlık hikâyesine şahitlik ettiklerine dikkati çekti.
Füze rampalarının gidişini engellemek için tırın lastiklerini kesen Polatlılı vatandaşların, yıl boyunca hasadını bekledikleri ürünleri yakarak jetlerin uçuşlarına engel olan Kahramankazan halkının unutulmayacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Elinde bayrağı ile tek başına darbecilere kök söktüren hanım kardeşlerimizi, ‘Gün, vatan müdafaası günüdür’ diyerek tankların üzerine yürüyen gençlerimizi nasıl unutabiliriz? Alnı secdede sabaha kadar gözyaşı döken, dua eden piri fanilerimizi, 81 vilayetimizin tamamındaki istiklal kahramanlarını nasıl unutabiliriz? Gecenin koyu karanlığını delen salaları, tekbir seslerini nasıl unutabiliriz? Şehit edileceğini bile bile darbecileri engelleyen şeref timsali askerlerimizi, polislerimizi nasıl unutabiliriz? Henüz 17 yaşında körpe bir fidanken babasıyla beraber şehadete yürüyen Abdullah Tayyip Olçok’u nasıl unutabiliriz?” diye konuştu.
“15 TEMMUZ’U UNUTURSAK, DAHA BÜYÜK ACILAR VE KALLEŞLİKLERİN YAŞANMASINA ENGEL OLAMAYIZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz ihaneti ve milletin bu ihanete verdiği cevabın kendileri için nesilden nesile aktarılması gereken kutlu bir emanet olduğuna vurgu yaparak, “Bu emanete sahip çıkmak ise hepimizin boynunun borcudur. Merhum Aliya İzzetbegoviç’in vefatından önce Srebrenitsa Katliamı için söylediği şu acı sözler, 15 Temmuz konusunda bize de örnek olmalıdır. ‘Savaşta büyük zulme uğradınız. Zalimleri affedip affetmemekte serbestsiniz. Ne yaparsanız yapın, ama soykırımı unutmayın. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır.’ Evet, 15 Temmuz’u unutursak, daha büyük acıların, daha büyük kalleşliklerin yaşanmasına engel olamayız” değerlendirmesinde bulundu.
Bugün Ankara’da başlanan 15 Temmuz anma programlarının “Hafıza 15 Temmuz”un açılışıyla nihayete erdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu güzel mekânı bize, milletimize ve tüm insanlığa, diğer darbelerle beraber 15 Temmuz’u hatırlatan sembol eserlerden biri olarak görüyorum. Buranın ayrıca FETÖ gibi yapıların gençlerimizi mankurtlaştırma siyasetine karşı panzehir görevi göreceğine inanıyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’daki “Hafıza 15 Temmuz”un benzeri bir mekânın da Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesinin hemen yanı başına inşa edildiğini bildirerek, şöyle devam etti: “Öte yandan yazarlarımızın, sanatçılarımızın, kalem ve kelam erbabımızın da 15 Temmuzu yaşatma konusunda gerekeni yapacağını düşünüyorum. Sinemadan romana, belgesellerden marşlara kadar 15 Temmuz destanını gelecek kuşaklara taşıyacak nitelikli eserlere imza atmalıyız. 15 Temmuz’u unutmamak ve unutturmamak sanatçısıyla, sinemacısıyla, öğretmeni, öğrencisi, akademisyeniyle hepimizin ortak görevidir. Bu noktada milletimizin tüm kesimlerden özel gayret bekliyorum.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından beraberindekilerle birlikte “Hafıza 15 Temmuz”un açılış kurdelesini kesti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra “Hafıza 15 Temmuz”u gezdi.