İFİG 2024 BİLDİRİ KİTABI YAYIMLANDI

Üsküdar Üniversitesi'nin düzenlemiş olduğu 11. Uluslararası İletişim Günleri Sempozyumu'nda sunulan bildirilerin yer aldığı tam metin kitabı yayımlandı.

Yerel Gerçek

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Bşk. Prof. Dr. Süleyman İrvan tarafından düzenlenen 11. Uluslararası İletişim Günleri Dijital Eşitsizlik ve Veri Sömürgeciliği Sempozyumu'nda sunulan bildirilerin yer aldığı tam metin kitabı yayımlandı.

Bildirilerin tamamına aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir.

https://www.academia.edu/124630031/%C4%B0F%C4%B0G_2024_B%C4%B0LD%C4%B0R%C4%B0_K%C4%B0TABI 

DİJİTAL EŞİTSİZLİĞİN ALT KÜLTÜR FORMLARINA ETKİSİ: RUMELİ ÖRNEĞİ

Selahattin BÖLÜKBAŞI

ÖZET

 Tarihsel süreç içerisinde toplumsal alandaki egemenlik ilişkileri sosyo-kültürel alana da sirayet ederek onu yapısal olarak şekillendirmiştir. Sosyo-kültürel alan içerisindeki egemenlik ilişkileri günümüzde dijital bir ekosistemin içerisinde yeşerirken geçmişten bugüne kültürel formların bu alandaki temsilinde eşitsizlikler ortaya çıkmıştır. Bugün toplumsal çeşitliliği simgelemekte olan alt kültür formları, dijital medya içerisinde yeterince temsil edilmeyerek dijital eşitsizliğe maruz kalmaktadırlar. Bu kültür formlarından birisi olan “Rumeli Kültürü” bu çalışmanın örneklemi olarak seçilmiştir. Türkiye’de yaşamakta olan Rumeli göçmenleri diğer alt kültür formları gibi kendilerine uygulanmakta olan dijital eşitsizliğin getirdiği mağduriyetten kurtulabilmek için sosyal medya araçlarını daha etkili kullanmak zorunda kalmışlardır. Rumeli kültürünün yoğun olarak yaşandığı Bayrampaşa’da bulunan Türkiye Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği kültürlerini tanıtmak, nesilden nesile yaşatabilmek ve üyeler arasında bir birlik sağlayabilmek adına dernek salonlarında etkinlikler düzenlemektedir. Bu etkinliklere gelemeyenlerin programı canlı izleyebilmeleri için Youtube üzerinden televizyon yayını yapmaktadırlar. Zaman zaman gazete ve dergiler hazırlayıp yayımlamakta olan dernek yetkilileri ayrıca üyeleriyle iki yönlü iletişim kurabilmek amacıyla sosyal medya platformları üzerinden içerikler paylaşmaktadırlar. Dijital medyada yapılan paylaşımlarla kendilerine ait kültürel pratikleri yaşatmaya çalışan dernek üyeleri yaratılan bu sanal ekosistemde Rumeli kültürüne ait formları kültürel bellek içerisinde nesiller arasında aktarma imkânı kazanmaktadır. Bu çalışmada nitel araştırma metotlarından derinlemesine görüşme yöntemi kullanılarak Rumelili birer dernek ve federasyon başkanıyla Zoom üzerinden görüşme yapılmış, kendilerine uğradıkları dijital eşitsizlikten kurtulmak için neler yaptıkları sorulmuştur. Aynı zamanda sosyal medyayı daha aktif kullanmakta olan Türkiye Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin paylaşımları Roland Barthes’ın literatüre sunduğu kuramsal göstergebilim ilkeleri doğrultusunda çözümlenmiştir. Yapılmış olan bu çalışmadan elde edilen bulgular sonucunda dijital eşitsizliğe maruz kalmakta olan alt kültür formlarının özellikle yeni medya araçları üzerinden paylaşım yaptıkları, dergi ve gazeteler yayımladıkları, kendilerine ait televizyon kanalları kurup toplumsal hafızayı bu şekilde diri tutarak maruz bırakıldıkları dijital eşitsizliğin getirmiş olduğu mağduriyetlerden kurtulmaya çalıştıkları tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: dijital eşitsizlik, kültürel pratikler, altkültür, Türkiye Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği, temsil.

Makalenin tamamını bildiri kitabının 106. sayfasından itibaren okuyabilirsiniz. https://www.academia.edu/124630031/%C4%B0F%C4%B0G_2024_B%C4%B0LD%C4%B0R%C4%B0_K%C4%B0TABI