İstanbulda Anadolu Kültüre yönelik operasyon

İstanbulda, Anadolu Kültür AŞnin Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavalanın tutuklu bulunduğu soruşturma kapsamında, 12 şüpheli gözaltına alındı.

Yerel Gerçek

İSTANBUL (AA) Anadolu Kültür AŞnin Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavalanın tutuklu bulunduğu soruşturma kapsamında, İstanbul merkezli 4 ilde düzenlenen operasyonda 13 şüpheli gözaltına alındı.

Alınan bilgiye göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavalanın tutuklu bulunduğu Anadolu Kültüre yönelik soruşturma kapsamında 20 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

Bu kapsamda İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, İstanbul, Adana, Antalya ve Muğlada belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Operasyonda, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay Tüten, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Açık Toplum Vakfı Yönetim ve Danışma Kurulu Başkanı Ali Hakan Altınay, Anadolu Kültür AŞ Depo Program Koordinatörü Asena Günal, Anadolu Kültür AŞ Genel Koordinatörü Meltem Aslan Çelikkan, Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yiğit Ali Emekçi, Anadolu Kültür AŞ Sivil İtaatsizlikten Ayşegül Güzel, Bora Sarı ve Filiz Telek, Anadolu Kültür AŞ Danışmanı Çiğdem Mater Utku, Sivil Toplum Geliştirme Derneği İletişim Koordinatörü Hande Özhabeş, İstanbul Bilgi Üniversitesi STK Eğitim ve Araştırma Birimi çalışanı Yiğit Aksakoğlu, Gezi Parkı olaylarının senarize edildiği Mi Minör oyununun yöneticilerinden Yusuf Cıvır gözaltına alındı.

Soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı bulunan 7 şüphelinin yakalanması için çalışmalar sürüyor.

Soruşturmanın ayrıntıları

Alınan bilgiye göre, Anadolu Kültür AŞnin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Osman Kavalanın tutuklu bulunduğu, bugün de 13 kişinin gözaltına alındığı soruşturma çerçevesinde, Kavala ve bugün gözaltına alınan şüphelilerin, Gezi Parkı olaylarını Türkiye geneline yaymayı, kaos ve kargaşa ortamı meydana getirmeyi, bu yolla hükümete yönelik darbe teşebbüsünde bulunmayı amaçladıklarının tespit edildiği iddia edildi.

Açık Toplum Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Anadolu Kültür AŞ isimli şirketin sahibi Mehmet Osman Kavalanın, 27 Mayıs 2013te başlayan Gezi Parkı olaylarını Türkiye geneline yaymayı, yurt genelinde kaos ve kargaşa ortamı meydana getirmeyi, bu şekilde de cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmayı veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeyi amaçladığı, Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür AŞ isimli vakıf ve şirketi kullanarak olayları finanse ve organize ettiği öne sürüldü.

Yurt dışından aktivizm eğiticileri getirdiler iddiası

Gözaltına alınan şüphelilerin, Mehmet Osman Kavala ile hiyerarşik bir düzen içerisinde, Gezi Parkı olaylarını derinleştirmek ve yaygınlaştırmak için Anadolu Kültür AŞye ait Depo isimli yerde toplantılar düzenlendiği ve sivil itaatsizlik, şiddetsiz eylem başlıkları altında Gezi Parkı olaylarının devamlılığını sağlamak için yurt dışından aktivizm eğiticileri, kolaylaştırıcılar ve profesyonel eylemciler getirttikleri (duran adam, piyano çalan adam, kırmızılı kadın vesaire), yeni medya oluşturma faaliyetleri içerisine girerek Gezi Parkı sürecinin devamı ve yaşanması muhtemel Gezi benzeri olaylara ilişkin kendi medyaları üzerinden gündem oluşturulmasını hedefledikleri, Kavalanın Avrupada birçok kurum ve kişiyle görüşerek, Gezi Parkı olaylarında gündeme gelen biber gazının Türkiyeye ithalinin durdurularak, yasaklanması için çalışmalar yaptığı iddia edildi.

Osman Kavala, 1 Kasım 2017de Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etme suçlarından tutuklanmıştı.

Muhabir: Murat Kaya, Başak Akbulut Yazar, Halil Demir