SOSYAL BELEDİYECİLİK VE ETNİK KİMLİĞİN YENİ MEDYA ARAÇLARI ÜZERİNDEN YEREL SEÇİMLERE ETKİSİ
Selahattin Bölükbaşı’nın yazmış olduğu “Sosyal Belediyecilik ve Etnik Kimliğin Yeni Medya Araçları Üzerinden Yerel Seçimlere Etkisi” adlı kitap, Ekin Yayınevi tarafından yayımlandı.
Yerel Gerçek adlı internet haber sitesinin editörü Selahattin Bölükbaşı’nın yazmış olduğu “Sosyal Belediyecilik ve Etnik Kimliğin Yeni Medya Araçları Üzerinden Yerel Seçimlere Etkisi” adlı kitap, Ekin Yayınevi tarafından yayımlandı.
Kitap hakkındaki tanıtıcı bilgiyi, kitabın hazırlık süreci boyunca danışmanlık desteği vermiş olan Dr. Tamer Bayrak’ın yazmış olduğu Önsöz’den alıntı yaparak paylaşılmıştır.
“….. İnsanın yaşamak ve neslini devam ettirmek için tasarladığı toplumlar, sahip oldukları kültürel kodlar nezdinde dönüşmüş, diğer toplumlarla kurulan iletişimin etkinliğinde kurallar tasarlamış ve uygulamıştır. Bu uygulama oldukça ilginçtir, çünkü her toplum temelde aynı kurallara sahip bir yapıyı benimsemekte ancak bazı özellikleri kendi toplum modeline göre tasarlamaktadır. Hükümetler, askeri yapılar, eğitim, sağlık, hukuk ve yerel yönetim biçimleri bunlara örnektir. Burada mevcut olan farklılıklar ise ilgi çekicidir ve anlaşılmayı gerektirmektedir. Toplum yaşamının aslında hassas bir denge üzerine kurulu olduğu düşünüldüğünde bu yaşamı yönetmek için belirlenen kurallarda anlaşılamayan noktaların varlığı yıkıcı ve ciddi bir tehlikedir.
Bu kitap işte tam bu noktada değerli hale gelmektedir. Dünyada pek çok örneği olan ve toplum yaşamında kritik bir öneme sahip olan belediyeciliğin dünya ve Türkiye bağlamında güncel tanımlamasının yapıldığı bu çalışmada günümüz toplum yaşamının en önemli kazanımı olan demokratik seçimlerin yerel yönetime yansıması ve yönetimde devamlılığın nasıl sağlandığı akademik anlamda irdelenmiştir. Bununla birlikte çalışmayı diğer yerel yönetimleri inceleyen çalışmalardan ayıran en önemli unsur ise, yerel kodların yerel yönetime etkilerinin bilimsel olarak ispatlanması olmuştur. Dünya günümüzde McLuhan’ın tabiriyle bir küresel köy haline gelmiş olsa da yerellik halen en önemli niteliklerdendir. İnsanlar ne kadar enformasyon bombardımanına tutulmuş olursa olsun yerel kültürel kodlarından vazgeçememekte, bu kodlar hemen her unsurda kendisini hissettirmektedir. Bu kitapta da görüleceği üzere yerelliği göz ardı etmek mümkün değildir ve toplum yaşamında bugün olduğu gibi gelecekte de daima etkili olacaktır.
Kitabın yerel yönetim açısından oldukça önemli bir kavram olan belediyeciliği anlamak, akademik açıdan yansımalarını öğrenmek, dünya ve Türkiye açısından farklılıklarını görmek ve bu alanda yapılacak çalışmalar için yararlanmak isteyenlere faydalı olması dileğiyle..”