TİKA'DAN BALKANLARA SAĞLIK HİZMETİNDE DESTEK
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Uluslararası Doktorlar Derneği (AID) ve Novi Pazar Halk Sağlığı Merkezi iş birliğinde Sırbistanlı acil sağlık personeline Acil Tıp Kapasite Artırma Programı (ATKAP)…
TİKA, AID ve Novi Pazar Halk Sağlığı Merkezi iş birliğinde yürütülen ATKAP eğitimi kapsamında Bosna Hersekli doktor ve acil tıp teknisyenlerine yönelik verilen eğitimlerin sonunda yerel eğitmen kapasitesi oluşturuldu. 2017 yılında başlatılan proje ile eğiticilerin ülke içi ve üçüncü ülkelerde afet ve acil durumlarda müdahaleler konusunda eğitim vermeleri amaçlandı. Bu amaç doğrultusunda Bosna Hersekli ve Türk eğitmenlerden oluşan ekip, 25-27 Mayıs 2022 tarihleri arasında 21 Sırbistanlı acil sağlık hizmetleri çalışanına Afet ve Acil Durum Müdahalelerine Giriş Eğitimi verdi.
Teorik ve uygulamalı eğitim verildi
Sırbistan Novi Pazar’da düzenlenen ve Sancak bölgesinde yer alan farklı sağlık kurumlarının acil sağlık birimlerinde çalışan 21 Sırbistanlı doktor, hemşire ve acil tıp teknisyeninin katıldığı eğitimde, afet durumlarında sağlık hizmetleri, travma ve crush sendromu, triyaj ve olay yeri yönetimi, yaralı taşıma teknikleri temel ve ileri yaşam desteği konularında teorik ve uygulamalı bilgi verildi. Eğitim sonunda gerçekleştirilen sınavda başarı gösteren katılımcılara düzenlenen törende sertifikaları takdim edildi.
Sırbistan’da 300’den fazla proje
Sertifika töreninde konuşan Novi Pazar Başkonsolosu Başar Başol, Türkiye'nin doğal afetlerde ilk yardım konusunda oldukça donanımlı ve tecrübeli bir ülke olduğunu ve bu tecrübesini TİKA aracılığı ile Novi Pazar’da görev yapan sağlık çalışanları ile paylaşmasından dolayı memnuniyet duyduğunu belirtti. TİKA Belgrad Koordinatörü Mehmet Mete Anaç ise TİKA olarak Sırbistan’da 300’den fazla proje gerçekleştirdiklerini, düzenlenen eğitimin Sırbistan’ın sağlık kapasitesini artırmayı hedeflediğini söyledi.
İleri seviye ATKAP eğitimleri devam edecek
AID adına konuşan eğitmen Dr. Mehmet Eyyüp Hazar, kriz durumlarında az sayıda kişiyle çok sayıda insan hayatı kurtarmanın önemine işaret ederken bu eğitimin özellikle bölgede sık yaşanan sel felaketlerine karşı sağlık çalışanlarının bilgisini ve donanımını artırdığını dile getirdi. Sırbistan’ın farklı bölgelerinde acil sağlık hizmetleri alanında çalışan personele yönelik ileri seviye ATKAP eğitimlerine devam edilmesi planlanıyor.