TİKA'DAN BOSNA'YA TIBBİ DONANIM DESTEĞİ
TİKA, Federasyon düzeyinde hizmet sunan Transfüzyon Tıbbi Enstitüsü’ne donanım desteğinde bulundu.
Bosna Hersek Federasyon Entitesi Transfüzyon Tıbbi Enstitüsü 1960 yılında kurulmuş olup federasyon düzeyinde Sağlık Bakanlığına bağlı olarak hizmet vermektedir. Saraybosna Klinik Merkezi ile işbirliği içerisinde çalışan Transfüzyon Tıbbi Enstitüsü, kan ve kan ürünlerin toplanması, işlenmesi, test edilmesi, muhafaza edilmesi, dağıtılması, kandan üretilen ilaç ihtiyaçlarının karşılanması ve transfüzyon tedavisi alanında hizmet sunan en büyük ve donanımlı kurumdur. Ayrıca, ülkede transfüzyon alanında faaliyet gösteren hastane ve diğer sağlık kuruluşlarının çalışmalarını denetlenmekte ve kalite kontrolü yapmaktadır.
Transfüzyon Tıbbi Enstitüsü yılda 37.000 farklı kan bileşeni hazırlamaktadır. Konsantre eritrositler, filtrelenmiş eritrositler, trombositler, taze donmuş plazma gibi bileşenlerini ihtiyaç halinde sadece Federasyon sınırlarında değil Sırp Cumhuriyeti bölgesinde de sunmaktadır. Her yıl yaklaşık 20.000 kan bağışçısı Transfüzyon Tıbbi Enstitüsü’ne başvurmaktadır. Hayati bir sorumluluğu olan kurumun sorumluluğu altında olan görevleri yerine getirmesi kapsamında ihtiyaç duyduğu 1 adet otomatik kan ve kan bileşenlerini ayırıcı cihaz ve diğer ilgili ekipmanlar Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından sağlandı.
Transfüzyon Tıbbi Enstitüsünde gerçekleştirilen teslim törenine T.C. Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin, Enstitü Müdüresi Dr. Aida Đozo, TİKA Saraybosna Program Koordinatörü Muhammed Ünal, sağlık çalışanları ve basın mensupları katıldı.
Büyükelçi Girgin; Türkiye’nin Bosna Hersek’in kapasitesinin geliştirilmesi kapsamında TİKA aracılığıyla çeşitli teknik desteklerde bulunulduğunu, sağlanan donanım desteğinin de bunlardan bir olduğunu ifade etti. Temin edilen cihaz sayesinde birden fazla makine ile yapılabilen işlerin tek bir cihazda yapılmasına imkân tanındığını belirtti. Hediye edilen modern cihazdan ülkede yaşan tüm vatandaşların faydalanacağını ve sağlık alanında projelere devam edileceğini söyledi.
TİKA’ya ve Türk halkına teşekkür ederek sözlerine başlayan Enstitü Müdüresi Dr. Đozo; sağlık sisteminde ön cephede bulunmasalar bile önemli bir görevi icra eden kurumlarına verilen destekten dolayı çok mutlu olduklarını ifade etti. Transfüzyon olmadan hiçbir ülkenin sağlık sisteminin tam anlamıyla etkili olamayacağını belirtti. Hibe edilen modern kan ve kan bileşenlerini ayrıştırıcı otomatik cihaz sayesinde hastalara daha kaliteli ve güvenli bir hizmet sunabileceklerini dile getirdi. Cihazın açık tip olması sebebiyle de herhangi bir kan torbası üreticisine bağlı kalmadan ekonomik olarak kurum için en avantajlı ürünle çalışabileceklerini belitti.
Törende konuşan TİKA Saraybosna Program Koordinatörü Muhammed Ünal ise; ülkenin alanında en yetkili kurumunun ihtiyaç duyduğu bir cihazı sağlamaktan ve hastalara sunulacak hizmet kalitesinin artırılmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek sözlerine başladı. Sağlık sektörünün TİKA için önde gelen alanlardan biri olduğu ve bu alanda duyulan ihtiyaçlara cevap verilmesi konusunda çalışıldığını belirtti. Donanım desteklerinin yanında sektörde görev yapan sağlık çalışanlarına yönelik kapasite artırımı programlarının da gerçekleştirildiğini dile getirdi. 2022 yılının TİKA’nın 30.kuruluş yıldönümü olduğunu ve daha çok insana ulaşmak için ilk günkü heyecan ve azimle çalıştıklarını ifade ederek sözlerine son verdi.