YEE'nin Türkçe Yeterlik Sınavı'nda başarı oranı yüzde 88

YEE tarafından 35 ülkedeki 41 merkezde eş zamanlı düzenlenen Türkçe Yeterlik Sınavı'nda başarı oranı yüzde 88 seviyesine ulaştı.

Yerel Gerçek

ANKARA (AA) Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) 35 ülkede eş zamanlı düzenlediği Türkçe Yeterlik Sınavı'nda (TYS) başarı oranı yüzde 88 seviyesine ulaşırken, katılımın en yoğun olduğu şehir Azerbaycan'ın başkenti Bakü oldu.

YEE'nin 26 Ocak'ta gerçekleştirdiği bu yılki ilk TYS'nin sonuçları açıklandı. 35 ülkedeki 41 merkezde yapılan ve bin 136 adayın katıldığı sınavda 978 aday başarı elde etti.

Üç oturumda yapılan sınavın birinci oturumunda okuma ve dinleme, ikinci oturumunda yazma ve üçüncü oturumda ise adayların konuşma becerileri ölçüldü.

Türkçe dil yeterliğini belgelemek isteyen adayların katıldığı sınavda başarılı olanlara, puanlarına göre B2, C1 ve C2 düzeylerinde Türkçe Yeterlik Belgesi verildi.

Sınavda adayların yüzde 88'i başarılı oldu. 118 aday B2, 605 aday C1, 255 aday ise C2 düzeyinde Türkçe Yeterlik Belgesi almaya hak kazandı.

En yoğun katılım Azerbaycan'dan

Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) sonucu Türkiye’deki üniversitelere girmeye hak kazanan yabancı öğrenciler TYS’ye yoğun ilgi gösterdi.

Türkiye’de eğitim almak isteyen ve YÖS’te başarılı olan Azerbaycanlı öğrenciler, bu sayede Türkçe Yeterlik Belgesi ile Türkiye’de eğitim görecekleri üniversitelerin Türkçe hazırlık sınıfından muaf olmayı hedefliyor.

Sınava en yüksek katılımın Azerbaycan'ın başkenti Bakü'den olması dikkati çekti. Geçen yılın ocak ayında Bakü’de 536 kişinin girdiği sınava bu yıl 768 aday katıldı.

Bakü’den sonra en yüksek katılımın olduğu ikinci şehir, 88 kişiyle Ankara olurken, bu kenti Kazakistan'ın Türkistan, Almanya'nın Köln, Azerbaycan'ın Gence kentleri ile Japonya'nın başkenti Tokyo takip etti.

Bir sonraki TYS 18 Mayıs'ta

TYS, Türkçenin uluslararası ölçekte standart bir sınava kavuşması ve yurt dışından öğrenci kabulünü kolaylaştıran politikalara destek olunması amacıyla yapılıyor.

Öte yandan Türkçe Yeterlik Belgesi, öğrenciler kadar Türkiye'de ya da kendi ülkelerinde uluslararası faaliyetlerde bulunan şirketlerde çalışmak, Türkçe tercümanlık yapmak ya da yurt dışında Türkçe öğretmek isteyenlere de iş başvurularında büyük avantaj sağlıyor.

18 Mayıs'ta yapılacak bir sonraki TYS'nin başvuruları, 18 Mart'ta alınmaya başlayacak. Konuya ilişkin detaylı bilgiye tys.yee.org.tr adresinden erişilebiliyor.

10 yılda 68 bin öğrenciye Türkçe öğretti

Kurulduğu tarihten bu yana 10 yıl geçen YEE sayesinde bugüne kadar 68 bin öğrenci Türkçe öğrendi. Bu sayı, kültür merkezleri dışında gerçekleştirilen kurslar, enstitünün girişimleriyle yürütülen Türkçenin seçmeli ders olarak öğretimi ve Türkoloji Projesi kapsamında sağlanan desteklerle yaklaşık 110 bine ulaşıyor.

Halihazırda 194 ülkeden 218 bin kursiyer internet üzerinden Türkçe öğreniyor. Bunun yanı sıra Türkiye'de 130'u aşkın ülkeden Türkçe Yaz Okuluna katılan 3 bin 755 kişi Türkçe öğrendi.