Kırsalda yaşayan halkın görüşlerini ve sorunlarını dinleyerek yol haritası belirlemek amacıyla düzenlenen çalıştayla birlikte Eyüpsultan’ın köylerinde kalkınma hamlesi başlatıldı.
Eyüpsultan Belediyesi Alibeyköy Osmanlı Park Tesisleri’nde spiker Ömer Önder’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen çalıştaya, Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken’in yanı sıra Eyüpsultan Belediye Başkan Yardımcıları; Eda Çaçtaş, Zekeriya Yıldız, İsmail Uysal ve Cevdet Yıldız, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Prof. Dr. Sırma Turgut katıldı. Etkinlik, ilçede bulunan Ağaçlı, Pirinççi, Çiftalan, Akpınar, İhsaniye, Odayeri, Işıklar kırsal mahallelerinin muhtarları ve bu mahallelerde yaşayan halkın katılımıyla gerçekleştirildi.
“ŞEHİR OLARAK KALKINMAMIZ BU KÖYLERDEN BAŞLAYACAK”
Başkan Deniz Köken çalıştayda gerçekleştirdiği açılış konuşmasında kalkınmanın yerelden başlayacağını vurguladı ve şunları söyledi:
“Türkiye için genel olarak söylersek kalkınma Anadolu’dan başlar. Bizim şehir olarak kalkınmamız bu köylerden başlayacak. Çünkü en kılcal noktalardan, kılcal damarlardan haberimiz olmazsa ana damarların nasıl işlediğini anlayamayız. Ben 7 tane köyü olan bu ilçenin, bu şehrin zenginliği olduğuna inanıyorum. Bu zenginliği doğru kullanarak emeği ve sermayeyi boşa harcamadan daha çok verim alarak bir noktaya getirmeyi istiyorum.”
“BU İŞTE CUMHURBAŞKANIMIZIN ÇOK KATKISI VAR”
El birliğiyle bu işi büyütebileceklerini ifade eden Başkan Köken şöyle devam etti:
“Bu saatten sonra Eyüpsultan’ı sanayi şehri yapamayız. Ama turizm, kültür, hayvancılık, tarım şehri yapabiliriz. Bunların hepsi bir araya geldiğinde de çok büyük bir ekonomik ses gelir diye düşünüyorum. Bunu nasıl yapmamız lazım geldiğine de yine uzmanlarla birlikte karar vereceğiz. Biz bu işlerin sadece önünü açabiliriz.
İstanbul’da bizim köylerimiz bu konuda en deneyimli yerlerdir. Bu işin alt yapısına doğru destekler vererek, hükümetimizin de bu konudaki teşviklerini doğru kullanarak, Türkiye’nin en kaliteli üniversitelerini de işin içine katarak çok iyi verim alırız diye düşünüyorum.
Bu işin içinde Cumhurbaşkanımızın çok katkısı var ve ısrarla bu konuya eğiliyor. Bu konuyu kendisine anlattığımda böyle bir etkinliği yerinde görmek isteyeceğine de inanıyorum.”
“SORUNLARIMIZI DİLE GETİREBİLECEĞİMİZ GÜZEL BİR PLATFORM”
Pirinççi köyü sakinlerinden Kenan Satıcı düşüncelerini şöyle dile getirdi:
“Eyüpsultan’ın köyleri, hayvancılık yapan sakinleri ve seracıları için güzel sonuçlar alabileceğimiz, sorunlarımızı dile getirebileceğimiz bir platform oluşturduğu için Eyüpsultan Belediye Başkanına öncelikle teşekkür ederim. Bu çalıştayın sonunda sorunlarımızı belirleyen üniversite ve belediyenin, köy halkının sorunlarını çözmek için ortak bir karar alırlar diye umuyorum.
“KENDİMİZİ İLK DEFA BU KADAR DEĞERLİ HİSSETTİK”
Ağaçlı Mahalle Muhtarı Cemil Yiğit Hekimoğlu ise çok mutlu olduklarını belirterek şu şekilde konuştu:
“Kendimizi ilk defa bu kadar değerli hissettik köylü olarak. Bizim köyümüz zaten şu anda Türkiye’nin en yüksek manda nüfusuna sahip köylerinden biri. Bununla ilgili hayvancılığa teşvik, ürünlerin pazarlanması anlamında yatırımlar yapılabilir. Plajımız değerlendirilebilirse hem köylü için hem bütün Eyüpsultan için çok iyi bir kazanım olur”
Köylerin doğal kalmasını ama bir yandan da kalkınmasını istediklerini ifade eden katılımcılardan Şükran Kurtaran ise şunları söyledi:
“Bu çalıştaydan sonra hem köylere hizmet artacak hem de yaşam alanları güzelleşecek. Deniz Başkanımızın çok fazla projeleri var çok memnunuz. Belediyecilik anlamında gerçekten çalışmış çok iyi bir başkanımız var. Daha yeni geldi ama bu kadar projeyle, bu kadar uğraşla ilerisi çok güzel olacak hepimiz öyle düşünüyoruz.”
Çalıştayın sonunda Eyüpsultan Belediye Başkan Yardımcısı Eda Çaçtaş, mahalle muhtarları ve köy halkına katılım sertifikalarını verdi. Etkinlik, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.