- Haberi Paylaş
- Facebook'ta Paylaş
- Twitter'da Paylaş
Ümraniye'de düzenlenen konferans hakkında Belediye şu açıklamayı yaptı:
"Ümraniye Belediyesi’nin kültür ve sanat etkinlikleri devam ediyor. Birbirinden farklı konu ve konuklar Ümraniyelilerle bir araya getiriliyor. Ümraniye Kültür ve Sanat Merkezi’nde “Rumeli Tarihinden Soğuk Savaşın Makedonya’daki İlk Şehitleri: Yücelciler” adlı bir konferans düzenlendi. Moderatörlüğünü Tarihçi-Yazar Yıldırım Ağanoğlu’nun yaptığı programa Araştırmacı-Yazar Eren Atala Eriş konuşmacı olarak katıldı.
Konferansta, Makedonya Türkleri’nin millî ve dinî varlıklarını korumak ve yaşatmak üzere faaliyetler yürütmek için bir araya gelen aydınların oluşturduğu toplumsal bir hareket olan Yücelciler hakkında bilgiler paylaşıldı."
Bayrampaşa'da düzenlenen konferans hakkında Tarihçi Yazar Yıldırım Ağanoğlu sosyal medya hesabından bilgi paylaşımında bulundu:
"1996'da tanıştım ilk kez Yücelciler ile. Hiçbir şey anlatmıyorlardı, 10 senelik dostluklarında hep birkaç satır bilgi aldım. Fotoğraflarını toplamaya başladım. Refik Özer (Teşkilat Merkez komite üyesi) çok beyefendi bir zattı. 15 sene Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma derneği'nde birlikte çalıştık. Refik Bey ile her karşılaştığımda ne zaman anlatacaksınız dediğimde. Anlatırız bir gün diye hep geçiştirdi. Sadece bir kez video kayıt altına alabildim. Sonra her sene gelen fotoğraflar ile 2012 yılında 64 sayfalık teşkilatı tanıtan küçük bir kitap yazdım.
Aslında şimdi bir tarihçi olarak anlıyorum ki gerçek kahramanlar, hayatta iken kendilerini ön plana atmazlar. Hatta maalesef bazı durumlarda değerleri de tam bilinemez, farkında olunamazlar. Onlara kahraman ünvanını biz yazarlar, kanaat önderleri ve içinde yaşadıkları toplum verir. Yani tarih içinde yaşanırken "tarih" olarak görülmez. Aradan yıllar geçtikten sonra yazılan, çizilenlerle tarih olur.
26 yıldır anlamaya ve anlatmaya çalışıyorum. Bayrampaşa Bld. etkinliğinde birlikte konuştuğumuz talebem Eren Atala Eriş, Yücelci torunu. Konuşmayı dinleyen Mehmet Eriş, Oğuz Kumbaracı ve ismini sayamayacağım nice dost Yücelci çocuğu, Cihan Mimarlar ve diğerleri Yücelci torunu.
Demek ki uğraşınca oluyor bu işlermiş dedim.
Ama artık çok mutluyum. 450 sayfalık Yücelciler kitabını yazan Eren Atala Eriş'i 1996'da gittiğim ilk Yücel anma mevlidinde görmüştüm. Daha 9 yaşındaydı ve Yücelci dedesi Fadıl Eriş'in elini tutup gelmişti. Sonra üniversiteye gitti 18 yaşında bana emanet edildi. O günden beri birlikte çalıştık. Nihayet 15 senelik uzun araştırması, bir dedektif gibi çalışması ve tabii ki Yücelcilerin evlerine gidip topladığı belgeler, beraber yaptığımız saatler, günler süren toplantılar ve değerlendirmelerden sonra birçok karanlık noktayı ortaya çıkardı.
Dün de Bayrampaşa Belediyesi kültür etkinlikleri çerçevesinde Necip Fazıl Kültür Salonu'nda (İlim Yayma Cemiyeti) yaptığımız anma toplantısında Başta Belediye Başkanı Atila Aydıner, Başkan Yardımcısı Naser Şimşek, Kültür Md. Mahmut Bıyıklı
Rumeli camiasının önde gelenleri, başkanları, yönetim kurulu üyeleri bizlerle birlikteydi. Melek Aras Kemal Baltepe, Macit Şahinler, Ebru Saracoğlu, Suat Yenidoğan, Özcan Dönmez, Recep Kurtuluş, Naim Aras, Recep Kurtuluş, Tolunay Yükselen, Gülay Beşkardeş, Kadir Avci, Metin Altıntaş, İbrahim Beğen ve ismini hatırlayamadığım birçok dosta teşekkür ederim."
'ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ' PANELİ 8 OCAK'TA ÜSKÜDAR İLETİŞİM'DE
0 0 0 0 0 0
HABERE YORUM YAZIN
- LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR İÇİN 'KADIN BAKIM GÜNÜ'
- TBSD BURS KAMPANYASI BAŞLATTI
- ŞİMDİ SIRA SİZDE RUMELİLER!
- CUMHUR İTTİFAKI BAYRAMPAŞA'DA GÖVDE GÖSTERİSİ YAPTI
- ILKNUR KOVAÇ BAYRAKTAR'A BALKANLAR'DAN SICAK MESAJLAR
- BOŞNAKLAR 6 ŞUBAT DEPREMLERİNİ UNUTMADI
- BAYRAMPAŞA'DA RUMELİ RÜZGARI ESİYOR
- BAYRAMPAŞA'DA ROLLER DEĞİŞTİ