Deprem ve trafik çağımızın en önemli sorunları arasında yer alıyor. Türkiye'nin deprem kuşağında yer alması deprem konusundaki bilinçlenmenin önemini artırırken, günlük yaşamın her safhasında trafikle iç içe olunması, güvenli trafik kavramını ön plana çıkarmaktadır.
Sultangazi Belediyesi tarafından ilçeye kazandırılan Deprem Eğitim Parkı, doğal afetler hakkında çocukları bilinçlendirirken, Uygulamalı Trafik Eğitim Parkı’nda ise trafik kuralları öğretiliyor.
SİMÜLASYONLU DEPREM EĞİTİMİ
50 Yıl Mahallesi'nde yapılan "Şehit Özay Gezgin Deprem Eğitim Parkı"nda çocuklara olası doğal afet ve deprem konusunda çeşitli eğitimler veriliyor. Park içerisinde yer alan özel simülatörle öğrencilerin olası bir deprem halinde ne yapmaları gerektiği konusunda bilgiler aktarılıyor.
Deprem sırasında yapılması gerekenler eğitimciler tarafından anlatıldıktan sonra, 7.4 büyüklüğündeki bir depreme göre ayarlanan simülatörde, sınıfta veya evde depreme yakalananların, yapması gerekenler uygulamalı olarak gösteriliyor.
UYGULAMALI TRAFİK EĞİTİM PARKI
Habibler Mahallesi'nde yer alan Uygulamalı Trafik Eğitim Parkı'nda ise çocuklara trafik kuralları öğretiliyor. Eğitim parkında yatay-düşey trafik işaretleri, sinyalizasyon sistemleri, bisiklet yolları, yaya geçitleri, hemzemin geçit, yaya kaldırımları, eğitim pisti, üst geçit ile eğitim laboratuvarı bulunuyor. Çocuklara akülü araçlar eşliğinde trafik polisleri tarafından teorik ve uygulamalı trafikle ilgili bilgiler veriliyor.
"DEPREM SİMÜLATÖRÜYLE BİRLİKTE EĞİTİM ÇALIŞMALARI YAPIYORUZ"
Deprem Eğitim Parkı'nda düzenlenen bilinçlendirme programına katılarak çocuklarla bir araya gelen Sultangazi Belediye Başkanı Av. Abdurrahman Dursun, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. 1999 yılında yaşanan Marmara Depremi'nin binlerce evin yıkılmasına, onbinlerce kişinin ölümüne ve yaralanmasına yol açtığına dikkat çeken Başkan Dursun, şunları söyledi:
"Marmara Depremi, doğal afetlere karşı hazırlıklı olmak konusunda toplumsal bilinci uyandırdı. Doğal afetler önlenemese de bunların olumsuz etkilerini en aza indirebilmenin bilimsel ve teknik yolları, yöntemlerini bize gösterdi. Çarpık yapılanmanın önlenmesi ve gerek resmî, gerek özel kurtarma örgütlenmelerinin daha etkin ve etkili duruma gelebilmeleri için gerekli atılımlar büyük ivme kazanmıştır."
Sultangazi Belediyesi olarak çocukların doğal afetler ve depreme karşı bilinçlendirmek amacıyla Deprem Eğitim Parkı'nda eğitimler verildiğine işaret eden Başkan Dursun, "olası afet ve depreme karşı çocuklarımızı bilinçlendirmek için bu tür eğitim programları düzenliyoruz. Deprem parkı içerisinde bir de deprem simülatörümüz var. Deprem simülatörüyle birlikte hem öğrencilerimize, hem de halkımıza depremin ne olduğunu, deprem anında ne yapmaları gerektiği konusunda bilgi veriyoruz" dedi.
UYGULAMALI TRAFİK EĞİTİM PARKI
Sultangazi Belediyesi Uygulamalı Trafik Eğitim Parkı'nda da çocuklarla biraraya gelen Başkan Dursun, trafik polislerin verdiği eğitime de katıldı. Burada konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Dursun, "Güvenli trafik bilinci oluşturmak için buradayız. Trafik güvenliğinin yalnızca kamu görevlilerinin çalışmaları ve gayretleriyle sağlanamayacağı herkesçe iyi bilinen bir gerçekliktir. Dolayısıyla sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşlarımızın bu konuda sorumluluk duygusuyla yapacağı katkılar çok önemlidir" diye konuştu.
Sultangazi Belediyesi olarak çocuklarda güvenli trafik bilincinin oluşturulması için Uygulamalı Trafik Eğitim Parkı'nda çeşitli eğitimler verildiğini ifade eden Başkan Dursun, "Her şeyde olduğu gibi trafik alanında da iyi bir eğitimin, çocuklarımızın gelecekteki hayatını daha iyi ve daha korunaklı bir hale getireceğini umuyoruz. Bu trafik eğitim pisti, gerçek trafik hayatının bir minyatürü gibi tasarlandı. Çocuklarımıza burada hem teorik, hem de pratik trafik eğitim veriyoruz" dedi.