İSTANBUL (AA) SUHEYB ABİD Hamas Siyasi Büro Üyesi ve Filistin Meclisindeki Hamasa bağlı Değişim ve Islah Bloku Başkanı Mahmud ezZehhar, Filistin halkına destek toplamak amacıyla üç kıtayı kapsayacak şekilde ziyaretler gerçekleştireceklerini, ilk duraklarının da Türkiye olduğunu belirtti.
Hamasa bağlı Değişim ve Islah Bloku milletvekillerinin bulunduğu Filistinli heyetle İstanbula gelen Zehhar, Avrupa, Afrika ve Asya ülkelerini kapsayacak ziyaretin yanı sıra Filistinli gruplar arasındaki uzlaşı, İsraille ateşkes, Gazzedeki insani durum ve Yüzyılın Anlaşması planı gibi Filistin meselesine dair konulara ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Heyetin 3 kıtayı kapsayan ziyareti çerçevesinde gidilecek ülkelerin isimlerini herhangi aksaklık yaşanmaması için vermediklerini söyleyen Zehhar, turumuza Türkiye'den başladık. Doğu Avrupa, Afrika ve Asya ile devam edeceğiz. Ziyaretlerimiz genel olarak, Filistin mücadelesini destekleyen halkların ülkelerine olacak. dedi.
Bu ziyaretle amaçlarının, Filistin halkı ve direnişine destek toplamak, Filistin Yasama Meclisinin meşruiyetini vurgulamak olduğunu ifade eden Zehhar, ayrıca seçimle göreve gelmeyen diğer Filistin heyetlerinin meşru olmadığına dikkati çekmek istediklerini söyledi.
Filistinli gruplar arasındaki uzlaşı çabaları
Filistinli gruplar arasındaki uzlaşı dosyası hakkında değerlendirmelerde bulunan Zehhar, uzlaşının tamamlanması için öneriler içeren Mısırın kartlarına karşılık Hamasın da kendi kartlarını hazırladığını ifade etti.
Zehhar, ayrıca Hamasın genel seçimlere hazır olduğu ve alınacak sonuçları saygıyla karşılayacağını vurgulayarak, şunları ifade etti:
Geçen seçimlerde çoğunluğu elde ettik. Programımız başarıya ulaştıktan ve diğer programlar başarısız olduktan sonra Filistin halkının gerçek temsilcileri olacağımızı düşünüyorum.
İsrail'le ateşkesin yansımaları
Zehhar, İsraille ateşkes çabalarına da değinerek, Mısır, Katar ve Birleşmiş Milletlerin (BM) birkaç aydır İsraille Filistinliler arasında bir anlaşma sağlanması için çaba sarf ettiğini söyledi.
Bu çabalar Gazzenin İsrail sınırı yakınlarında düzenlenen gösterilerin sonlandırılması karşılığında, İsrailin Gazzeye uyguladığı ablukanın hafifletilmesini hedefliyor. diyen Zehhar, ateşkesin, direniş grupları açısından olumlu yansımaları olurken, Tel Aviv yönetimi açısından ise İsrail Savunma Bakanı Avigdor Libermanın istifası gibi olumsuz yansımaları olduğuna dikkati çekti.
Katar'ın Gazze Şeridine yönelik desteği
Doha yönetiminin, Gazze Şeridindeki insani krize yönelik desteğinden de övgüyle söz eden Zehhar, Gazzeyi ziyaret eden herkesin kara yolları, altyapı gibi projelerle Katarın bölgedeki varlığını hissedeceğini dile getirdi.
Zehhar, Katarın çalışmalarının hem resmi hem de halk düzeyinde takdir edildiğine işaret ederek, İsrailin karşı çıkmasına rağmen Katarın son olarak Gazzedeki Filistinlilerin maaşlarının ödenmesi konusuna maddi destek sağladığını aktardı.
Yüzyılın Anlaşması, nabız yoklamadan ibaret
Öte yandan ABD Başkanı Donald Trumpın, Filistinİsrail çatışmasına kendince çözüm bulmak için gündeme getirdiği Yüzyılın Anlaşması projesine de işaret eden Zehhar, bu planı kesinlikle reddettiklerini vurguladı.
Zehhar, Şu ana kadar Yüzyılın Anlaşmasıyla ilgili ortaya atılan her şey, nabız yoklamadan ibaret. ifadelerini kullandı.
ABD yönetimiyle doğrudan ya da dolaylı olarak herhangi bir iletişimleri bulunmadığını söyleyen Zehhar, Yüzyılın Anlaşması konusunda, endişe uyandıran noktanın, direniş güçlerinin ödün vermesi değil İsrail ile ilişkilerinde karşılığı olmaksızın her alanda normalleşmeye giden Arap ülkeleri olduğunu ifade etti.
Zehhar, ayrıca Hamasın, ABD ile doğrudan ya da dolaylı bir temas içerisinde olduğu yönündeki haberleri de yalanladı.
Arap ve Müslüman ülkelerin İsraille normalleşme süreci
Bazı Arap ve Müslüman ülkelerin, İsraille normalleşmesini kınayan Zehhar, sözlerine şöyle devam etti:
İsraille normalleşme, halklara karşı işlenen bir suçtur. Çünkü bu ülkelerin halkları, 1948de işgalci devletin kurulmasını önlemek için savaşçılar gönderdi. Tüm bu yaşananlardan sonra halihazırda İsrail ile normalleşme yaşanıyor. Bu konuda, kendi halklarına sorsalar olumsuz cevap alacaklarına eminim.
Esir takası konusu
Hamasın elindeki İsrail askerleri konusunda, yeni bir gelişme olmadığını ifade eden Zehhar, bu konuda şu ana kadar ciddi bir müzakereye başlanmadığını dile getirdi.
Zehhar, 2011de Gilad Şalit karşılığında yapılan ve bin 27 Filistinli tutuklunun serbest bırakıldığı esir takası anlaşmasını hatırlatarak, İsrailin bu anlaşmaya saygı duymadığını belirtti.
Tel Aviv yönetiminin, anlaşma kapsamında serbest bıraktığı çok sayıda Filistinliyi yeniden gözaltına aldığını söyleyen Zehhar, Hamasın bu Filistinlilerin serbest bırakılması konusunda ısrarcı olduğunu vurguladı.
Zehhar, son olarak ABDnin Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih elAruri hakkında bilgi verene 5 milyon dolar ödül verilmesi kararı hakkında da şu ifadeleri kullandı:
Aruri, özgürlük için mücadele eden biri. Aruri, ne uyuşturucu ne de silah taciri. Kaçakçılık da yapmıyor. Bu adım, ikiyüzlülükten ibarettir.