Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM tarafından düzenlenen "Kovid-19 ve Sonrasında Kalkınmanın Finansmanı" başlıklı çevrimiçi etkinliğe gönderdiği video mesajda, “Koronavirüsle mücadelede en başından beri küresel dayanışma ve uluslararası iş birliğini güçlendirmeye gayret ettik, bu anlayışla 157 ülke ve 12 uluslararası kuruluşa tıbbi yardım ve destek sağladık” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından devlet ve hükûmet başkanlarının katılımıyla düzenlenen "Kovid-19 ve Sonrasında Kalkınmanın Finansmanı" başlıklı çevrimiçi etkinliğe, video mesaj gönderdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, etkinliğe katılanları selamlayarak, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Kanada ve Jamaika başbakanlarına bu anlamlı girişimleri için teşekkür etti.
Koronavirüs salgınında bir yılın geride kaldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel sorunlar karşısında tüm insanlığın kaderinin ortak olduğunun gözler önüne serdiğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Koronavirüsle mücadelede en başından beri küresel dayanışma ve uluslararası iş birliğini güçlendirmeye gayret ettiğine işaret ederek, bu anlayışla 157 ülke ve 12 uluslararası kuruluşa tıbbi yardım ve destek sağladıklarının altını çizdi.
“AŞIYA ADİL ERİŞİM GÜVENCE ALTINA ALINMADAN SALGININ SONA ERMEYECEĞİ ORTADADIR”
“Özellikle Afrikalı kardeşlerimizi bu zorlu günlerinde yalnız bırakmadık” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin sadece 2009-2019 döneminde en az gelişmiş ülkelere yönelik 2,5 milyar doların üzerinde resmî kalkınma yardımında bulunduğunu açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kovid-19 salgınının her platformda dile getirdiği “küresel sistemdeki çarpıklıkları” bir kez daha ifşa ettiğini belirterek, şöyle devam etti: “Dünyanın en zengin ülkelerini dahi hazırlıksız yakalayan küresel salgın, bilhassa az gelişmiş ülkelerde ciddi yıkımlara neden olmuştur. Salgınla beraber daha da belirginleşen adaletsizlik, aşı meselesi ile çok daha vahim bir hâl almıştır. Dünya genelinde hâlen 100'e yakın ülkenin aşıya henüz ulaşamadığını görüyoruz. Bir tarafta nüfusunun neredeyse tamamına yakınını aşılamış ülkeler varken, diğer tarafta milyarlarca insanın ilk doz aşıya dahi erişememesi insanlık ve insani değerler adına endişe verici bir durumdur. Oysa aşıya adil erişim güvence altına alınmadan salgının sona ermeyeceği ve ekonomik toparlanmanın gerçekleşmeyeceği ortadadır.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi vatandaşlarını aşılayacak miktarda doza ulaşan ülkelerin, fazla aşılarını ihtiyaç sahibi ülkelere ulaştırması gerektiğine de vurgu yaptı.