Yaklaşık 8 ay gece ve gündüz çalışan usta öğreticiler, Şehzade Şevket Efendi’nin puşidesini teslim etti. Enstitüde bulunan öğreticiler, şimdi ikinci puşideyi yapmak için çalışmalara başladı. Sabır gerektiren Maraş usulü puşide, adeta iğne ile kuyu kazmaya benziyor. Göz nuru ile yapılan puşideler tamamlandıkça türbelere giydirilecek.
Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Durna Gülşen, Maraş işi yapılan puşidelerin unutulmaya yüz tutmuş bir sanat durumunda olduğunu söyledi. Yapılan proje ile hem sanatın yeniden canlandığı hemde türbelerde yıpranmış puşidelerin yerlerini yenilerinin aldığını aktaran Gülşen, “Lansmanı İstanbul Mecidiye Kasrı’nda yapıldı. Cumhurbaşkanımızın saygı değer eşleri Emine Erdoğan himayelerinde gerçekleşti.
8 ay gibi bir sürede Şehzade Şevket Efendi’nin puşidesini tamamladık. Atölyemizdeki usta öğreticilerimiz büyük bir öz veriyle çalıştı. Hafta sonu, gece-gündüz zaman durumumuz kalmadı yetiştirmek anlamında. Çok şükür alnımızın akıyla çıktık. İstanbul’daki tüm puşideler değişecek. Bununla ilgili Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü bir proje hazırladı. Bu proje Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan geçti. Dolayısıyla bizde bünyemizde Maraş işi olduğu için, Türkiye’deki 8 olgunlaşma enstitüsü bu görevi yüklendi. Eskiyen tüm puşideler değişecek. İğne ile kuyu kazmak gibi bir durum söz konusu.
Çok zor unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından bir dalımız Maraş işi" dedi.
“Yavaş ilerleyen bir sanat”
Usta öğretici olan Seher Gül İncedağ ise, 22 yıldır Maraş işi ile uğraştığını söyledi. Maraş usulünün yavaş ilerleyen, sevdikten sonra çok zevkli bir meslek olduğunu ifade eden İncedağ, “Günümüze kadar Osmanlı’dan gelmiş. Umarım bizde daha ileriki dönemlere aktarabiliriz. Puşideyi arkadaşlarımla beraber işledik. Şehzade Şevket’e ait olan bir puşideydi. 8 aylık bir sürede işledik. Okulumuz ve kendimiz adına bizim için gurur verici bir olaydı” diye konuştu.