Sağlıklı yaşama dair ipuçlarının paylaşıldığı “Bir Nefes Sıhhat” adlı programın bu haftaki konuğu; İç hastalıkları uzmanı Doktor İbrahim Abdulrahman oldu. Dr. İbrahim Abdulrahman, Omicron varyantı hakkında bilmeyenlere ışık tuttu. Canlı olarak yayınlanan programda, dinleyicilerden gelen sorular da yanıtlandı.
KORONAVİRÜS 2004’TE DE HAYATIMIZDA VARDI
Koronavirüsün tıp hayatında yeni olmadığını vurgulayan İç hastalıkları uzmanı doktor İbrahim Abdulrahman, virüsün daha önceden de bilinen bir gerçek olduğunu ve salgın hale gelmesinin onu daha ilgi çekici hale getirmesine neden olduğunu söyledi. 2004 yılında ortaya çıkan SARS salgınının koronavirüs kaynaklı olduğunu belirten Dr. İbrahim Abdulrahman, 2012 yılında da ortaya çıkan MERS (Orta Doğu Solunum Sendromu) salgınının da koronvirüsten kaynaklı olduğunu vurguladı. Ancak 2019 yılının sonlarında Çin’de başlayan salgın üzerine “Covid-19” ismi hayatımıza girmiştir. Bunun nedeni olarak da Covid-19’un diğer salgınlara göre daha şiddetli geçiyor olmasıdır.”
Bunun yanı sıra Omicron varyantı hakkında dinleyicilerini aydınlatan Dr. İbrahim Abdulrahman, Omicron’un diğer varyantlara göre daha belirgin belirtileri üzerine konuştu. Omicron’da mide ve bağırsak rahatsızlıklarını diğer varyantların yanı sıra daha çok gördüklerini belirten Dr. İbrahim Abdulrahman, Omicron’un etkisi hakkında da dinleyicilere bilgiler sundu.
HATIRLATMA DOZLARINA İHTİYAÇ DOĞDU
Koronavirüs aşılarının yetersiz kalma durumu hakkında da konuşan Doktor İbrahim Abdulrahman, yeni varyantların ortaya çıkmasının hatırlatma dozlarına ihtiyaç doğurduğunu ve bu doğrultuda vatandaşların aşılarını ihmal etmemeleri gerektiğini vurguladı. Salgın sürecinde nasıl beslenmemiz gerektiği hakkında bilgi veren Doktor İbrahim Abdulrahman, protein ağırlıklı olarak; sebze ve meyve tüketimi ve bunların yanı sıra sıvı tüketiminin oldukça büyük önem taşıdığını aktardı.
TOPLUM OLARAK BAŞARDIK
Aşının yan etkilerinden maske kullanımına kadar daha birçok soruyu yanıtlayan İç hastalıkları uzmanı Doktor İbrahim Abdulrahman, koronavirüsle mücadelede Türkiye’nin başarısı hakkında şu ifadeleri kullandı: “Bugüne kadar ülkemizde 10 milyon vaka görüldü. Vefat sayısı da yaklaşık 85 bin. Bu da %0,85 demek oluyor. Kıyaslayacak olursak bugüne kadar ABD’de ise 66 milyon vaka görüldü. Vefat sayısının ise 851 bin olduğunu görüyoruz. Bu da %1,3 olduğunu gösterir. Türkiye’de bu rakam %0,8’ken ABD’de ise bu rakam %1,3. Türkiye’deki bu başarı sadece sağlık çalışanlarına ait değil, kesinlikle toplum olarak başardık.”