İSTANBUL'UN 'YEREL GERÇEK' HABERLERİ

  • Dolar
  • Euro
  • GR ALTIN
  • ÇEYREK

Türk Okçuluğu gelecek yıl UNESCO'da

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Destanı Dede Korkutun 17'nci unsur olarak UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Temsili Listesine oy birliğiyle kabul edilmesinin ardından Türk Okçuluk Geleneği için kolları sıvadı.

Türk Okçuluğu gelecek yıl UNESCO'da
  • 02 Aralık 2018, Pazar 13:00

ANKARA (AA) BURCU ÇALIK Türk Destanı Dede Korkutun 17'nci unsur olarak UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Temsili Listesine oy birliğiyle kabul edilmesinin ardından Türk Okçuluk Geleneği için kolları sıvayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, dosyanın 2019'daki komite toplantısında görüşülerek karara bağlanmasını bekliyor.

Sürecin icracı birimi Bakanlık Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş, Türkiye adına UNESCO'da yürüttükleri çalışmalar hakkında AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyenin 2003te ilan edilen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesine 2006'da taraf olduğunu ifade etti.

Bu kapsamda somut olmayan kültürel mirası korumak, bu alanda farkındalık yaratmak ve gelecek kuşaklara bu mirasın aktarılmasını sağlamak amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini vurgulayan İbiş, en son Dede Qorqud/ Korkyt Ata/ Dede Korkut Mirası: Destan, Masal ve Müzik ismini taşıyan dosyanın UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 13üncü Hükümetlerarası Komite Toplantısında oy birliğiyle İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine 17nci unsur olarak kaydettirildiğini anımsattı.

Genel Müdür İbiş, dosyanın Kazakistan moderatörlüğünde, Azerbaycan ve Türkiyenin katılımıyla çok uluslu olarak sunulduğunu aktararak, şunları söyledi:

Ortak dil, edebiyat, tarih gibi kültürel kimliği oluşturan unsurları içinde barındıran Dede Korkut’un Türk dünyasını birleştirici bir yönü vardır. Tüm bu yönleriyle Dede Korkut / Korkut Ata Destanları, geçmişle bugün arasındaki kültürel bağın güçlenmesine ve kültürel devamlılık, aidiyet ve kimlik hislerinin geleceğe taşınmasına katkıda bulunması bakımından Türk Dünyası için son derece önemlidir.

Sırada Türk okçuluğu var

Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş, UNESCO için gelecek dönem yürütülecek çalışmalara yönelik olarak da şunları kaydetti:

UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesine 2019 yılında kaydettirilmek üzere Geleneksel Türk Okçuluğu isimli aday dosyamız hazırlandı. Dosya bu yıl UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Sekreterliğine gönderildi.

Ülkemiz UNESCO'ya en fazla unsur kaydettiren ülkeler arasında ilk beşte yer aldığından, her yıl gerçekleşen başvuru yoğunluğuna göre en çok unsur kaydettiren ülkelere uygulanan kota uygulaması ülkemize de uygulanmıştır. Geleneksel Türk Okçuluğu adlı aday dosyamızın 2019 yılında gerçekleştirilecek olan 14. Hükümetlerarası Komite Toplantısında görüşülmesi beklenmektedir.

İbiş, Geleneksel Türk Okçuluğu Türkiyede gerçekleştirilen geleneksel okçuluk sporu etrafında şekillenen, yüzyıllar içinde belirlenmiş ilkeleri, kuralları, ritüelleri ve toplumsal uygulamaları, geleneksel zanaatkarlıkla üretilen ekipmanları, okçuluk disiplinleri ve atış tekniklerini barındıran bir somut olmayan kültürel miras unsurudur. diye konuştu.

Tüm dünyada yankı bulmasına katkı sağlıyor

Türkiyenin 2006 2010 yılları ile 2014 2018 yılları arasında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komite üyeliği görevini başarıyla yürüttüğünü aktaran İbiş, kültürel miras yönetimine ilişkin çalışmaların her zamankinden daha aktif olarak sürdürüldüğünün altını çizdi.

Genel Müdür İbiş, ülkemiz somut olmayan kültürel mirasın en zengin ve görkemli örneklerinin UNESCO aracılığıyla paylaşılması somut olmayan kültürel miras unsurlarımızın taşıdığı kültürel değerlerinin tüm dünyada yankı bulmasına ve kültürel miras değerlerimizin uluslararası arenadaki görünürlüğünün artmasına katkı sağlamaktadır. şeklinde konuştu.

İMAMOĞLU'NUN BEDDUASINA YAPAY ZEKALARDAN FARKLI AÇIKLAMA İMAMOĞLU'NUN BEDDUASINA YAPAY ZEKALARDAN FARKLI AÇIKLAMA

'ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ' PANELİ 8 OCAK'TA ÜSKÜDAR İLETİŞİM'DE 'ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ' PANELİ 8 OCAK'TA ÜSKÜDAR İLETİŞİM'DE

LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR İÇİN 'KADIN BAKIM GÜNÜ' LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR İÇİN 'KADIN BAKIM GÜNÜ'

AK PARTİ BAYRAMPAŞA'DA YENİ BAŞKANI MEHMET ACAR AK PARTİ BAYRAMPAŞA'DA YENİ BAŞKANI MEHMET ACAR

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor
BASINDA BUGÜN
TÜM GAZETELER
yukarı çık